Rejsebrev sendt hjem fra Vietnam/Laos d. 2. april 2012
Buy something, sir Det var ret nemt at komme fra Cambodja og ind i Vietnam. Lange køer af busser og svedende turister tog denne tur, og vietnameserne ville egentlig bare tjekke, at vi havde betalt for det dyre indrejsevisum, og så var vi inde. Transport Vi kører en del i bus. Uanset distancen tager turen 5-6 timer. Vejene er egentligt gode, men når der kun er ét spor, og masser af lastbiler og anden tung trafik, så kører man i kø. Der udover skal der jo også være tid til spisepauser, rygepauser og tissepauser. Vietnameserne spiser i øvrigt hele tiden, men det er en hel anden historie. I Vietnam har man i de store byer trafiklys – og de virker – og fodgængerfelter. Det er jo fantastisk, hvis det ikke lige var fordi ingen ser ud til at tage dem alvorligt. Det kan være frustrerende og lidt farligt, at slentre over en fodgængerovergang med grøn mand, mens motorcykler forsøger at køre din bagdel af. Og til et vigtigt emne - maden Desuden koger vietnameserne alt. Dyr med hoved ryger i gryden sammen med ris, nudler og alt grønt fra haven. Når det så har kogt en time eller to, så koger vi det lige lidt mere, og serverer det i en skål med noget af væden og kalder det suppe. Konsistensen er nu blevet noget grødet og farven grå. Suppen spises ikke nødvendigvis med ske, men gerne med pinde. Det går også meget godt med kød og grønt – sådan da – men når det kommer til det flydende stads, så kan enhver jo se, at det er dømt til at mislykkedes. Det har vietnameserne så også erkendt, så der tages skålen op til munden, og så slubres der MEGET højt. Konceptet ”vegetar” kendes ikke. Vi har set rigtigt mange spisekort, hvor de har en hel side med ”vegetarretter”, men glæden varer kun indtil jeg så ser forklaringen under retterne: rejer med grønt, blæksprutte med gulerødder - og så den sidste – grisetæer med grønt. Siden hvornår er grisetæer blevet vegetariske? Jeg undres, men har fundet ud af, at vietnameserne oversætter ordet ”vegetar” til ”retter, hvortil der serveres grøntsager”. Intimsfæren – et ukendt begreb her Det sås derfor flere gange, at jeg højlydt måtte bede en lille ivrig vietnameser om at hoppe ned fra mine tæer eller lade være med at stå og grubbe mig på ryggen, når vi stod i kø. Kan der presses lidt mere i rygsækken? Vi var ikke de første, hverken generelt eller den dag, med det ønske. Der var en hel afdeling, der ikke lavede andet end at emballere og sende folks habengut til hele verden. Smart. Vi pakkede et par bæreposer med diverse brugte guidebøger, souvenirs og tøj, som Kennet havde slæbt med, men som han godt kunne se, at han ikke fik brug for. Der skulle udfyldes flere blanketter end ved ansøgning om visum til Nigeria - og det siger ikke så lidt - og herefter stemples og stemples. Næsten 4 kg røg i en stor kasse. Nice! Vi havde regnet med, at et lille skib skulle bringe denne kasse sikkert til Randers, men vi skiftede mening, da vi spurgte, hvor lang tid det så ville tage? 3-6 måneder, var svaret. Nu havde jeg ikke tænkt mig, at mine souvenirs først skulle ankomme til Danmark sammen med årets julebryg 2012, så derfor måtte vi betalte 3 gange så meget som først regnet med, men til gengæld lovede postvæsenet, at vores pakke ville ankomme til Danmark i løbet af 3-4 uger. Sproget En guide, der meget alvorligt fortalte om Vietnamkrigen siger ”we would like pee” (vi vil gerne tisse) men skulle selvfølgelig have sagt ”we would like peace” (vi ville gerne have fred). Eller tjeneren, der glad spurgte ”would you
like eye in your coke?” (ønsker du øje i din cola?) men det han
egentligt ville have spurgt om var ”would you like ice in your coke?”
(ønsker du is i din cola). Laos Det var ok, at vi kørte rundt og rundt for at finde et par ekstra passagerer, som vi kunne presse ind i den i forvejen overfyldte bus. Det var ok, at vi stoppede for at tage bagage af og på og det var næsten også ok, at de laonesiske grænsekontrollører tog alle mulige og umulige gebyrer for at lade os komme over grænsen, men da flere af de lokale passagerer begyndte at blive køresyge og kaste deres nyligt spiste nudlersupper op i medbragte gennemsigtige plastiskposer, så var det bare for meget. Ved grænsen blev vi mødt af en lille laoneser, der kom hen imod turisterne med en tingest, der lignede en sømpistol. Han rettede den mod panden af den første turist og helt ærligt, så synes jeg måske ikke det var den mest flinke måde at hilse turister velkomne på. Jeg tænkte et øjeblik, om vi skulle dø nu, men fandt så ud af, at det var en temperaturmåler. De ville tjekke, om vi havde feber. Jeg ved ikke, hvad de ville have gjort, hvis nogen af os rent faktisk havde været sløje, for vi var langt fra alt levende her ude midt i ingenting. Men vi overlevede og slap alle ind i Laos. Friluftsliv Noget mere held havde vi på en mountainbike tur ud af små og støvede veje, hvor ikke mange turister kom. Vi endte i en lille landsby, hvor børnene nysgerrigt kiggede på de underlige hvide, som tog billeder af dem, vinkede og smilede. Det var en skøn dag. Maden Det lokale islæt fastholder specielt Kennet dog ved at drikke den lokale øl ”Beer Lao”, som fås i 600 ml. flasker for under 10 kroner. Sidste stop – Hong Kong Vi har haft 3½ fantastiske måneder med mange forskellige oplevelser. Vi elsker at rejse, og er faktisk også ret gode til det, hvis vi selv skal sige det. Men, på trods heraf, må vi hellere vende snuden hjemad. Job, tøjvask, rengøring og havearbejde venter, og hvem vil dog undvære det? Vi må hellere hjem og gøre os fortjent til at komme af sted igen, og vores første spørgsmål til chefen vil blive ”hvornår kan vi få fri igen?” J Sabaidee – melder Viengsavan og Sibisansan – alias Kennet og Pernille – vi ses i Danmark d. 6. april.
|